Educație pentru Justiție și Democrație

Luni, 8 iunie 2015, Liderjust împreună cu Centrul Român de Politici Europene lansează proiectul „Educație pentru justiţie şi democraţie – un program de formare cetăţenească în şcoli” finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, Runda II.

Demersul nostru a pornit de la constatări recente și asumate de toţi decidenţii din sfera educaţiei şi justiţiei privind necesitatea introducerii educaţiei juridice în sistemul de învăţământ preuniversitar, ca instrument de prevenire timpurie a corupției, de cunoaşterea a drepturilor şi libertăţilor civile, de promovare a respectului faţă de lege şi democraţie

Proiectul propune un program educativ pilot (aplicat în colegii naţionale din Bucureşti Ilfov şi Regiunea Muntenia Sud), pentru învățământului preuniversitar (1000 de elevi de liceu, clasele X-XI), de predare a educaţiei pentru justiţie şi democraţie, cu ajutorul practicienilor în drept (50 de magistraţi şi viitori magistraţi – judecători și procurori) alături de profesori și manageri de școli.

Proiectul vine și cu o abordare pe termen lung privind prevenirea timpurie a faptelor de corupție, promovând respectul faţă de lege, un comportament integru și o atitudine civică în rândul generațiilor tinere prin proiectarea și implementarea a politicilor și instrumentelor adecvate pentru introducerea educației pentru justiţie în programa școlară.

Obiectivul conferinţei de lansare a programului este acela de a identifica provocările, limitările și opțiunile privind introducerea educației juridice în școli, conturarea unor metode pilot de intervenție pentru a obține rezultate care să contribuie la fundamentarea unor decizii pe termen lung, eventual de politică publică, atât pentru Justiție cât și pentru Educație.

 

Comentarii: 3

  1. […] formare cetăţeanească în şcoli” desfăşurat de Centrul Român pentru Politici Europene şi Asociaţia LiderJust. În week-end-ul care tocmai s-a încheiat un număr de 28 de judecători, procurori, avocaţi, dar […]

  2. Viorel Oprea spune:

    Sunt un profesor de filosofie și discipline socio-umane de la un liceu din Țăndăreai unde chiar lipsește educația juridică. Elevii dar și adulții nu sunt învățați să conviețuiască prin respectarea unor norme scrise. M-aș bucura să mă pot implică și eu în proiectul dumneavoastră. Am primit două manuale de la domnul judecător Danileț urmând ca acesta să facă și o vizită la liceul unde activez, după cum mi-a spus dânsul.

  3. Matei Laura spune:

    Stimati domni,

    As dori sa ma alatur demersului dumneavoastra intrucat pune in aplicare o dorinta foarte veche de-a mea! Va felicit pentru initiativa si daca primiti participarea unui avocat de 29 de ani ( 6 ani vechime in profesie) va stau la dispozitie cu cel mai mare entuziasm.

Adaugă comentariul tău

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.