Despre noi

Logo - jpg

LiderJust este o organizaţie non-profit, independentă şi apolitică, înfiinţată în anul 2011 şi are ca scop promovarea leadershipului şi iniţiativei în justiţie, promovarea statului de drept şi a valorilor democratice şi implementarea bunelor practici în domeniul educaţiei juridice şi democraţiei participative.

Promovăm implicarea socială a tinerilor din domeniul justiţiei, creşterea gradului de cunoaştere a drepturilor cetăţenilor şi mecanismelor democraţiei şi statului de drept, educarea juridică a tinerilor şi implementarea bunelor practici în justiţie. În acest sens derulăm, împreună cu partenerii noştri, proiecte de informare şi conştientizare a rolului şi importanţei statului de drept în societate, proiecte de educaţie juridică, programe de internship în domeniul juridic şi programe de dezvoltare personală pentru tinerii profesionişti.

Printre proiectele finalizate se numără:

  • Programul „Busolă în carieră” – program complex de mentorat pentru studenţii la drept, desfăşurat la nivel național, pe parcursul unui an, având ca scop informarea şi pregătirea tinerilor în vederea alegerii viitoarei profesii juridice. Programul a avut două componente: o serie de conferinţe tematice şi o serie de stagii de pregătire în diferite instituţii din sistemul de justiţie. Derularea programului a fost susţinută de Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.
  • Școala de vară „Leadership cu atitudine”  – program intensiv de dezvoltare personală pentru tinerii aflaţi la începutul carierei, pe parcursul căruia participanţii au dobândit cunoştinţe de leadership, management de proiect, vorbire în public etc. Scopul programului a fost de a aduce împreună actori direcți ai sistemului judiciar precum avocati, judecători, procurori, absolvenți ai Academiei de Poliție dar și jurnaliști, economiști și analiști politici care au o activitate legată de mediul juridic, pentru a dobândi abilități și cunoștințe de leadership, dar și pentru a-și forma o viziune despre sistemul de justiție din România şi a interacţiona în mod direct într-un spaţiu non-formal
  • Programul „Consolidarea statului de drept prin cetățenie activă” – conferinţe derulate în mai multe centre universitare, în cadrul cărora tinerii au avut ocazia să discute cu personalităţi din domeniul juridic şi din presă despre modalitatea de a consolida statul de drept, realitatea juridică în România şi valorile democratice.
  • „Valorile statului de drept – educație juridică în licee” – a constat în workshopuri în 8 licee din Bucureşti, Braşov, Constanţa, Craiova și Zalău, prin care se aduce în discuție necesitatea unei culturi generale juridice și civice a tinerilor cetățeni. Temele workshopurilor au fost independenţă şi stat de drept, integritate şi stat de drept, curaj şi stat de drept, onestitate şi stat de drept, responsabilitate şi stat de drept, viziune şi stat de drept şi echipă şi stat de drept. Programul a fost derulat alături de Clubul Liderii Mileniului Trei, în parteneriat cu Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundației Konrad Adenauer.

Statutul integral al LiderJust este disponibil aici.